INTERNATIONAL ASTRONOMICAL SEARCH COLLABORATION

МЕЖДУНАРОДНА ПРОГРАМА ЗА
ПРОСЛЕДЯВАНЕ И ТЪРСЕНЕ НА АСТЕРОИДИ

 

The International Astronomical Search Collaboration (IASC) is an educational outreach program for high schools and colleges, provided at no cost to the participating schools.

 

Три нови астероида откриха български ученици!

В хода на международната кампания за търсене на астероиди ПАН-СТАРРС учениците Ивелин Георгиев и Димчо Каракашев от Варненската астрономическа обсерватория, заедно със своя ръководител д-р Веселка Радева откриват три нови астероида.
ivelin dimcho

Наблюденията за търсене на нови астероиди са проведени от 10 март да 14 април 2013 година по време на кампанията Pan-STARRS (The Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System).

Наблюденията са проведени с 2-метров телескоп, разположен в Обсерваторията Халеакала, Хаваите. В Кампанията освен българския екип участват 62 екипа от студенти и ученици от Австрия, Бразилия, Великобритания, Германия, Полша, Португалия,Румъния и САЩ.

От няколко години учениците, които се обучават в курсовете по астрономия успешно участват в Международна програма, финансирана от НАСА за проследяване и търсене на близки и опасни астероиди. В продължение на 5 години младежите са открили 17 нови астероида.

След допълнителни наблюдения за уточняване на орбитите на новите астероиди, които продължават няколко години, на откривателите ще бъде предоставена възможност да дадат имена на новите български астероиди.

Ивелин Георгиев и Димчо Каракашев са ученици от Математическата гимназия "Д-р Петър Берон", Варна. Ивелин и Димчо са част от ученическите екипи, които спечелиха две първи места в Международния конкурс на НАСА за космически колонии.