за нас
дейност
проекти
полезна информация

Младежки клуб

НОВ ГОЛЯМ УСПЕХ ЗА БЪЛГАРСКИ УЧЕНИЦИ - 2012 година
НАСА дава висока оценка на
българския ученически проект “Дом в Космоса”

http://spacedreams.eu/

 

НОВ ГОЛЯМ УСПЕХ ЗА БЪЛГАРСКИ УЧЕНИЦИ - 2011 година
НАСА дава висока оценка на
българския ученически проект “Хеликс”

http://www.btv.bg/shows/btv-reporterite/videos/video/611086374-bTV_Reporterite_Kosmicheski_mechti.html

 

НОВ ГОЛЯМ УСПЕХ ЗА БЪЛГАРСКИ УЧЕНИЦИ - 2010 година
НАСА дава висока оценка на
два български ученически проекта “Космическа колония  „МАЯ” и „ПОСТЕРОС”

 

НОВ ГОЛЯМ УСПЕХ ЗА БЪЛГАРСКИ УЧЕНИЦИ
НАСА дава висока оценка на
два български ученически проекта “Космическа колония  „ХЕМУС” и „Космическа колония ВАРНА”

        http://www.nas.nasa.gov/About/Education/SpaceSettlement/Contest/Results/2009/index.html

Два български проекта са класирани на второ място в конкурс с 308 проекта от целия свят!
Всяка година НАСА, съвместно с Националната космическа агенция на САЩ провежда ученически конкурс за Космическа колония. В конкурса участват ученици, разделени на възрастови групи: младша - 6-9 клас и 10-12 клас индивидуални участия, екипи до 5 ученика и голяма група от ученици. За първа година е създадена категория „Животоподдържащи системи”. Тази година в конкурса са участвали 308 проекта, представени от 808 ученика от 13 страни и 8 американски щати.
Двата български екипа се представят в категория 10-12 клас за малка група  - 5 ученика и в категория 10 -12 клас за голяма група – 11 ученика.  Учениците от екипите се обучават в курсовете по астрономия на Варненската астрономическа обсерватория и планетариум. Екипът се ръководи от д-р Веселка Радева от НАОП-Варна. Проектите подготвиха 12 ученици от Математическата гимназия - Варна, двама ученици от Пета Езикова Гимназия-Варна и двама от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия от Варна.
Българският проект „ВАРНА” е класиран на второ място в категорията за животоподдържащи системи! Другият проект „Хемус” е класиран на второ място в категорията 10-12 клас голяма група!
Екипите подготвиха проекти, в които разработиха коренно различни концепции за изграждане на космически колонии за десетки хиляди човека, които ще живеят и работят в нея. Учениците са създали много интересен дизайн и конструкция на двете колонии, описват необходимите животоподдържащи системи. И двата проекта имат много силна астробиологична част, в която са представени всички условия, изисквания и предложения за оцеляване, изхранване и развитие на обществото в колониите. Особено интересни са конструкциите и решенията за вътрешен дизайн на колониите. В единия от проектите, състоящ се от два модула под формата на торус се проектира река в основата на биосферата. Тази колония се управлява от Централен компютър-СОЛОМОН. Другата колония представлява два торуса, състоящи се от отделни самостоятелни модули. Тази колония носи името ВАРНА, което означава Воден град или Град от вода, идваща от Космоса. И двата проекта са разработвани повече от 5 месеца.

Varna01

 

Hemus1